Friday, December 4, 2009

Kisah Kejam Mona Fendi

Ini kisah pembunuhan yang boleh dikategorikan paling kejam di Malaysia dengan beberapa kes pembunuhan yang sungguh mengerikan dan meloyakan.

Kejadian yang berlaku hampir 1 dekat ini masih lagi segar di ingatan aku sampai sekarang.

Meh sama2 kita baca artikel menarik ini.

"Tersebut la kisah, Si Mona Fendy.
Seorang Bomoh kejam tidak terperi,
Berbakat juga dalam bidang menyanyi.
Menetak, mengerat dan melapah daging menjadi hobi
"









Ketiga-tiga tertuduh iaitu Mona Fendy (kiri), suaminya Mohd Affandi Abdul Rahman (tengah), dan pembantu mereka Juraimi Hussin (kanan) dibicarakan dan didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Temerloh pada 1995.



Mona Fendy mengaku bahawa dirinya seorang penyanyi, dan telah mengeluarkan beberapa album antaranya DIANA1 pada tahun 1987.



Mona Fendy juga telah mengaku tidak bersalah atas tuduhan membunuh itu. Namun, pada waktu Hakim menjatuhkan hukuman, Mona tidak menangisi nasibnya malah beliau tersenyum dan mengatakan " Im very happy now ".

Saya tetak leher Datuk Mazlan dengan kapak sebanyak tiga kali baru kepalanya putus selepas mendapat isyarat tangan daripada Affandi (Mohd Affandi Abdul Rahman)," kata Juraimi

"Ini keputusan mahkamah, bukan keputusan Tuhan. Saya cuma minta maaf to God. I'm not the one who do it (bukan saya melakukan pembunuhan itu), but he the one who do it ( merujuk pada Juraimi)," kata Mohamad Affandi

''Saya cakap benar, demi Allah, jika saya cakap tak benar, saya terkeluar dari umat Nabi Muhammad,'' kata Mona Fendy





Kronologi Ringkas Kes Pembunuhan Datuk Mazlan Idris. [ADUN Negeri Pahang]:

1993
- Mona, suami, serta pembantunya ditangkap, kerana membunuh Datuk Mazlan Idris dengan mengerat badannya kepada 18 bahagian kemudian menanamnya di sebuah rumah kosong.
1995 - Dibicarakan dan dihukum mati mandatori.
2001 - Tamat riwayat pada 6 hingga 6:30 pagi Jumaat 2 November 2001.




Mona dan suaminya, Affandi telah disemadikan diTanah Perkuburan Ahli-ahli Kariah Masjid Kajang di Kampung Sungai Kantan, Kajang. Manakala pembantunya, Juraimi telah dikebumikan di kampungnya, Kampung Telok Gong, Pelabuhan Klang, Selangor.

Selepas berkuburnya kisah Mona Fendy, akhirnya terbit beberapa buah buku yang menceritakan tentang Ilmu hitam yang digunakan oleh Mona Fendy dalam kehidupan beliau dan juga filem Dukun yang jalan ceritanya diambil dari kisah Mona Fendi

Sumber asal : http://neorul87.blogspot.com

7 comments :

  1. boleh tolong tukar link tak? thank you. ;)

    my new link : www.silampuneon.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Mona fendi mmg mgamalkn ilmu hitam namun dlm soal ini biar kisahkn apa yg tjd. Aku bekas pesakit santau dn brubat dgn kwn baik/seperguruan mona. Bomoh ini ceritakan bhw datuk mazlan ingin menuntut ilmu hitam tsebut maka bgurulah dia dgn mona fendi. Sah mereka guna jin dlm ilmu ini. Maka syaratnya ialah datuk mazlan harus dikerat 18 badannya utk mperolehi ilmu itu. Jd tempoh ditanam slama 40 hari Kemudian d gali semula dan ketika itu badan datuk bcantum semula sediakala. Namun misteri khilangan datuk mjd bualan maka bmulalah pcarian dan akhirnya ketemu beliau dikatakn dibunuh. Padahal beliau dlm proses menuntut ilmu. Jd proses tganggu dan badan beliau digali sblm tamat 40 hari maka matilah beliau spt mati katak. Jika tempoh tsebut x tganggu pastinya datuk mazlan bjaya dgn ilmu hitam itu. Keterangan mona fendi x dpt di terima di mahkamah maka beliau didptimbunuh dgn kejam. Begitulah mgikut rakan sperguruan mona fendi.

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Setiap manusia mesti ada wat salah tetapi jika dia bertaubat, dia adalah lebih baik dari kita semua yg masih hidup tapi tak pernah taubat.

    Ada macam2 citer pasal kematian Mona Fendey tapi saya pernah dengar dari seorang ustaz penceramah, dia pernah dengar sendiri dari tukang mandi mayat Mona, bahawa banyak fitnah berlaku spt kata mulut terngaga, mati yang buruk... Tapi alangkah terkejut jika dia bongkar bahawa tukang mandi mayat itu sebut, di antara mayat-mayat yg pernah dimandikan, mayat Mona adalah yang paling manis senyumnya... wallahu alam... apa rahsia disebalik kejadian itu... Jadi lebih baik kita berbaik sangka...

    Jemaah surau kg. Kelantan

    ReplyDelete
  4. Mremang bulu roma ak..bce ksah dy..

    ReplyDelete
  5. Kalu cukup 40 hari dia dtanam pasti pastu dia bangun jadi POCONG kan???

    ReplyDelete
  6. macam macam lah ,mungkin betul selepas 40 hari datuk mazlan tu akan bangun
    tetapi mungkin yng bangun tu bukan datuk mazlan tapi syaitan yang mengunakan badan datuk mazlan tu ..arwah mona fendi deal dengan syaitan untuk perubatan beliau ..sebab tu dia macam tu ,, apa2 pon semuga roh nya di cucuri rahmat alfatihah

    ReplyDelete